Rytų Vokietijos aviganisŠuo yra paklusnus, kai moka elgtis sekančiai:

– Greitai reaguoti į savo vardą
– Atbėgti pas šeimininką jam paliepus
– Kramtyti tik žaislus ir maistą
– Sėdėti
– Žaisti
– Ramiai elgtis paliktas vienas namuose

Kaip pasiekti, kad kiekvienas iš šių įgūdžių būtų efektyvūs?

Greita reakcija į vardą

Ar esate susidūrę su problema, kaip šuns nepavyksta pasikviesti, jis nevykdo komandos ir sukoncentravęs dėmesį kitur ? Tuo atveju, kiek kartų besakysite komandą, šuo vis vien jos nevykdys. To priežastis – šuo nepalaiko kontakto su Jumis ir domisi ne Jumis, o aplinka.

Mokyti reaguoti į Jus pradėti reikia nuo pirmos šuns dienos namie. Pradėkite mokinti prisirišę šunį pavadėliu su keliais skanėstais kišenėje. Iš pradžių mokyti reikia pažįstamoje aplinkoje be trukdžių. Stovėkite ramiai ir leiskite šuniui stebėti aplinką. Kai pradeda taip elgtis, linksmu aukštu kviečiančiu tonu ištarkite šuniuko vardą. Jei tik šuniukas atsisuka pažiūrėti į Jus, pagiriate šunelį (pvz., „geras“, „šaunuolis“) ir duodate kąsniuką. Labai svarbu šunį laiku pagirti, kad tiksliai nurodytumėte veiksmą, kurį pageidaujate, kad šuo vykdytų. Iš pradžių jam nereikia ilgai žvelgti į jus – tai sudėtingas pratimas jaunam šuniui. Pakanka girti už trumpą dėmesio atkreipimą. Leiskite šuniui domėtis aplinka toliau ir kai susidomės vėl kvieskite.

Jei šuns vis dėlto nepavyksta pakviesti, padėkite liesdami jį, rodydami kąsnį. Galbūt šioje vietoje, kur dirbate, per daug trikdžių, kitų žmonių – tiesiog paieškokite ramesnės vietos darbui.

Šunys greitai perpras Jūsų norus. Tik ištarsite šuns vardą, ir jis atsisuks į Jus. Gali nutikti ir taip, jog jis nenustos stebėti Jūsų. Tada laikas keisti darbo vietą ir sistemingai pamažu didinti papildomų trukdžių skaičių: namiškiai, laukas, automobiliai, dviračiai, prekybos centrai ir t.t. Tokiu paprastu darbu pasieksite paklusnumo ir gero komandinio darbo rezultatų.

Parengta pagal: www.examiner.com