puppybitingDažnas naujai iškeptas šuns šeimininkas susiduria su šuniuko kandžiojimosi problema. Kodėl šuniukai kandžiojasi? Todėl, kad tai normalus elgesys ir normalus bendravimo ar žaidimo būdas tarp šunų. Jūs parvėžėte mažą pūkuotą kamuoliuką namo, kur jis turės gyventi su žmonėmis, nors prieš tai jis gyveno su giminaičiais. Buvusiuose namuose jis žaidė kandžiodamas savo brolius ir seseris ir tokiu būdų mokėsi kontroliuoti kandimo stiprumą, o atsidūręs naujoje aplinkoje jam dar reikia suprasti, kad žmonės ne žaislai ir kad jie bendrauja kitaip.

Antras šuniuko gyvenimo mėnuo yra labai svarbus būtent bendravimo prasme. Per stipriai įkandus broliui ar sesei pastarieji sucypia ir nutraukia žaidimą, tokiu būdų parodydami, kad jiems nemalonu. Kartais, ypač kai šuniukai iškeliauja į naujus namus anksti, t.y. vos sulaukę mėnesio, jie paprasčiausiai neturi galimybės išmokti teisingai elgtis ir tai sukelia problemų naujuose namuose.

Pirmiausia, jūs turite parodyti šuniukui, kad jo dantys ir jūsų rankos ar kojos yra nesuderinami dalykai. Tai reikia daryti dviem būdais. Pirmas, neleisti šuniukui kandžioti jus ir būtinai pasiūlyti kažką ką jis gali kandžioti, pvz., žaislą. Nukreipdami jo dėmesį į žaislą, mokote šuniuką teisingo žaidimo. Kitas būdas yra paskolintas būtent iš pačių šuniukų elgesio. Jeigu jūsų augintinis įsismagina ir vis tiek kandžioja jums rankas ar kojas, sucypkite ir nutraukite žaidimą. Jeigu mažylis per daug įsismarkavęs ir nesureaguoja, tiesiog ignoruokite jį arba išeikite iš kambario, kad jis fiziškai negalėtų tęsti to, ką darė. Po trumpos pertraukos grįžkite, pagirkite šuniuką, jeigu jis elgiasi ramiai ir galite vėl atnaujinti žaidimą ar bendravimą. Jeigu situacija kartojasi, vėl parodykite, kad jums nepatinka ir vėl nutraukite žaidimą. Tokio jūsų elgesio esmė yra paaiškinti šuniukui, kad jo kandžiojimas priverčia jus pasijusti nemaloniai ir žaidimas yra nutraukiamas.

Atsiminkite, jūs turite būti atkaklūs ir visada laikytis nustatytų taisyklų. Jeigu šuniukui neleidžiama kandžioti žmonių, kad ir žaidimo metu, tai reiškia neleidžiama bet kurioje situacijoje ir su bet kuriuo žmogumi. Tik tada jūs galėsite greitai pasiekti rezultatų ir atpratinti jūsų naująjį šeimos narį elgtis nemandagiai.