eksperimentas-su-sunimiSėst ! Duok penkis ! Nustok loti ! Lauk nuo sofos ! Eik surask žaislą ! 

Ar kada pagalvojote, ką šuo galvoja, kai jam sakote komandas ?

Duko Universiteto Šunų pažinimo centras Durhame, Šiaures Karolinoje (JAV), yra viena iš keleto JAV laboratorijų, tirianti, ką galvoja šunys.

“Mes gilinamės į mūsų šunų psichologiją”, sako profesorius Brianas Hare, laboratorijos direktorius. “Skirtingi šunys sprendžia skirtingas problemas. Ir mes norime suprasti, kas yra išskirtinio šunų gyvūnų rūšyje ir kas riboja šunų gebėjimą išspręsti problemas“.

Prof. Hare ir jo baigiamųjų kursų studentai tiria šuns galimybes žaisdami žaidimus, panašius į tuos, kuriuos galima žaisti su mažais vaikais.

“Mes nenorime pamatyti efektingų augintinių triukų. Mes norime sužinoti, ką šuo supranta apie savo pasaulį”,-sako prof. Hare.

Hare tiria mūsų keturkojus draugus apie 15 metų. Jis sako, jog šunys išmoko “skaityti” žmogaus elgesį ir žmogaus gestus geriau nei tokios gyvūnų rūšys kaip šimpanzės.

“Jie apie pasaulį masto manydami, jog žmogus yra labai svarbus ir jog jie gali išspręsti bet kokią problemą, jei pasikliauja žmonėmis”,- sako Hare.

Vaikai pradeda pasikliauti suaugusiųjų gestais, kai jiems sukanka apie metai amžiaus. Beveik panašaus amžiaus šunys pradeda atpažinti ir pasitikėti žmonėmis, teigė Hare.

Drauge su CNN žurnaliste profesorius atliko bandymą: šuniui Tazzie abudu parodė į skirtingus indelius, kuriuose yra maistas. Tazzie įvykdė šeimininko komandą ir nubėgo link jo ranka parodyto, o ne link žurnalistės indo.

Profesorius paaiškino: “Jis užaugo kartu su manimi, mes kartu daug ką veikiame, tad jo elgesys paaiškinamas tuo, jog jis atejo prie to žmogaus, kuriuo labiau pasitiki ir su kuriuo leidžia laiką, o ne prie svetimo, kurio nepažįsta”.

Pagal Hare, šunys yra sudėtingi gyvūnai, jie supranta turintys skirtingus santykius su skirtingais žmonėmis.

Duke universiteto tyrėjai studijuoja šunis norėdami suprasti jų ribotumą. Jei mokslininkai galėtų sužinoti, kodėl šunys daro klaidas, jie galėtu gyvūnams padėti jų išvengti ir tobulėti. Tai pagelbėtų ir geriau paruošiant šunis pagalbininkus, ir geriau ruošiant darbinius šunis, dirbančius specialiose struktūrose.

Profesorius mano, jog nors dėl prijaukinimo šunys tapo gudresni, jie nesielgia idealiai. Tačiau jie yra labai gudrūs ir puikiai supranta pavadžio, prisirišimo dėsnį. Dažnai šunys vienaip vertina situaciją, kai yra pririšti su pavadžiu ir kitaip, kai būna palaidi. Panašiai (kaip ir vaikai) jie supranta, jog kai žmogus nusisuka, jie gali elgtis neleistinai, ypač, jei jų šeimininkas taip elgtis neleido.

Šunys ne tik pasikliauja šeimininkais, tačiau ir panaudoja savo įgūdžius jais manipuliuodami aplinkoje, pasaulyje, kuriame gyvena. Ir nors šeimininkui gali pasirodyti, jog jo šuo klauso komandų, profesorius teigia, jog iš tikro šuo gali būti tas, kuris kontroliuoja situaciją.

Šaltinis: www.cnn.com
Nuotrauka: www.timeinc.net